Skip links

De perfecte social media foto gemaakt binnen 2 minuten

Als je onze nieuwsbrief ontvangt ben je al op de hoogte, maar voor goede content zijn goede visuals nodig. Vrij logisch want over het algemeen wordt niemand geïnteresseerd van wazige foto’s of video’s. Alleen, hoe maak je nu die goede visuals? Het is namelijk niet zo dat iedereen beschikt over een professionele camera. Gelukkig kan jij straks de perfecte social media foto maken met je mobiel. Enkel door het toepassen van mijn handige tips. Extra leuk is dat je de tips gelijk kunt testen op je collega of omgeving. Wie wordt jouw slachtoffer?

Het onderwerp op de perfecte social media foto

Laten we beginnen bij het begin namelijk het onderwerp. Het onderwerp is de ster van jouw foto of video. Hierom is het dan ook belangrijk dat het goed in beeld geplaatst wordt. Wist je al dat je een onderwerp nooit precies in het midden moet plaatsen? Om de aandacht naar het onderwerp te krijgen maken fotografen meestal gebruik van de regel van Derden. Hierbij maak je gebruik van een compositie waarbij het onderwerp buiten het midden wordt geplaatst. Dit oogt een stuk natuurlijker dan wanneer het onderwerp precies in het midden staat. Let er maar eens op hoeveel fotografen deze manier toepassen. Wil je dit ook makkelijk zelf doen? Zet dan tijdens het fotograferen de hulplijnen van je camera aan. Zo is het plaatsen van het onderwerp een stuk makkelijker. 

Het juiste perspectief voor de perfect social media foto

Nu je weet waar je het onderwerp moet plaatsen is het tijd om over het perspectief na te denken. Maak je een foto van een mens of dier? Dan is het aan te raden de camera op ooghoogte te houden. Plaats je de camera hoger of lager dan kunnen de verhoudingen uit proportie raken. Het kiezen van een bepaald perspectief is je kans om je te onderscheiden van de saaie standaard visuals die je concurrenten gebruiken. Zo kun je er ook een keer voor kiezen om de foto vanuit vogel- of kikkerperspectief te schieten. Vanuit deze perspectieven kan je de foto een hele andere diepte geven waarmee je de aandacht van de kijker trekt.

Nooit meer een te donkere foto

Je kent het wel. Wil je een foto maken, is opeens je hele beeld overbelicht. Soms kan je de belichting bijstellen door te tikken op je beeldscherm. Maar wat nog beter werkt is het aanpassen van de ISO-waarde. Met deze instelling bepaal jezelf hoeveel licht de lens van je camera doorlaat. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om de ISO-waarde op je mobiel aan te passen. Dit doe je bij de meeste mobiels door: 

  • Op het scherm te drukken.
  • Wachten tot de AE/AF-vergrendeling verschijnt.
  • Omhoog of omlaag te vegen. 

Met deze manier maak je een einde aan overbelichte afbeeldingen. Probeer het zelf eens. Je zult zien dat het een enorm verschil maakt.

Na het lezen van deze handige social media tips kan het niet anders dan dat je perfecte foto’s gaat maken voor social media. Er zijn eigenlijk wel nog 2 dingen waar je echt rekening mee wilt houden om de aandacht van je volgers te krijgen… Benieuwd? We vertellen het je!

Deze website gebruikt cookies om jouw ervaring te verbeteren.